Dupuytrenova kontraktura in znaki obolenja

Vse pogosteje se srečujemo z obolenji dlani, ki jih povzročajo različni dejavniki. Tako je Dupuytrenova kontraktura obolenje, ki  povzroča zatrdline v dlaneh, nezmožnost normalnega gibanja prstanca in mezinca. 

Kako nastane Dupuytrenova kontraktura, oziroma kakšni so znaki obolenja?

To obolenje v velikih primerih ni boleče, je pa opaziti spremembe na koži, saj deluje kot da je koža zraščena s podlago, nastaja vozličasta zadebelitev, ki jo je mogoče opaziti in zatipati. Gre za zadebeljene snope tkiv, ki nastajajo v smeri krčenja prstov, kot že omenjeno najpogosteje prstanca in mezinca. 

Sama bolezen, ki jo povzroča Dupuytrenova kontraktura se lahko razvija vrsto let in ne nastane nenadoma, saj gre za dolgotrajnejši proces zadebelitve in tvorbo vozličev. Natančnega vzroka za nastanek te bolezni ne morejo opredeliti, saj je razlogov lahko v tem primeru veliko. Se pa Dupuytrenova kontraktura kot bolezen, pojavlja pogosteje pri moških, kot ženskah. Kot vzroki, ki jih navajajo so lahko tudi predhodni operativni posegi rok in poškodbe zgornjih okončin. Povezujejo jo tudi s sladkorno boleznijo in kajenjem ter prekomernim pitjem alkohola, vendar je zelo malo primerov, ko bolezen nastane ravno zaradi teh razlogov. 

Ker so naše roke in dlani prepletene z živčevjem in tkivi, ki so velikokrat zelo obremenjeni, je možnost za nastanek te bolezni zelo velika. Kot že omenjeno, bolezen napreduje zelo počasi, v velikih primerih neopazno, brez bolečin. V kolikor smo dovolj pozorni in pravočasno opazimo spremembe na koži, se lahko večjim težavam, ki jih prinaša bolezen Dupuytrenova kontraktura v veliki meri izognemo, ko pravočasno obiščemo zdravnika in se zdravljenje prične v začetni fazi obolenja. 

Bolezen Dupuytrenova kontraktura je ena izmed tistih, ki je ne moremo ozdraviti, lahko le blažimo njene simptome z lajšanjem in sprostitvijo živčevja, tako z raznimi mazivi ne dosegamo večjih učinkov, način za dolgotrajnejšo olajšanje bolezni je operativni poseg, s katerim se odpravijo nepravilnosti, ki so nastale z leti.