Ali je poroka v današnjem času še vedno aktualna?

V preteklosti je veljalo, da je bila poroka obvezna, saj je uradna sklenitev zakonske zveze pred matičarjem in v cerkvi pomenila, da sta se dva mlada človeka, ki se ljubita, odločila, da bosta živela skupaj in si ustvarila družino. Poroka je pomenila potrditev te zveze pred zakonom in je bila skoraj obvezna, preden sta mlada človeka zaživela pod isto streho. Na neporočene pare, ki so živeli pod isto streho ali pa so se jim že rodili otroci, je družba gledala zelo odklonilno. Proglasili so ju za koruznika, kar je imelo izrazito negativen pomen.

Danes se je stanje na tem področju precej spremenilo, saj v očeh družbe in okolja ni več tako pomembna poroka para, ki se je odločil za skupno življenje. Vedno več je parov, ki niso pred zakonom sklenili zakonske zveze in živijo pod isto streho kot mož in žena. Pogosto imajo tudi otroke. Tudi zakon opredeljuje, da so pravice dveh oseb, ki živita pod isto streho kot mož in žena ter njihovih otrok po dveh letih skupnega bivanja popolnoma izenačene s pravicami zakonskih parov. Kljub temu pa si še vedno večina ljudi želi poroko. Slavne osebe iz sveta estrade naredijo iz tega medijski dogodek. Poroka jim predstavlja še lastno promocijo.

Bogati radi organizirajo zelo pompozne poroke z ogromnim številom povabljencev na najbolj prestižnih lokacijah. Nato pa poskrbijo, da se posnetki s poroke pojavijo v medijih. Nekateri pa so še vedno mnenja, da je najpomembneje, da je poroka pomemben dogodek, ki ga je treba tudi dostojno proslaviti v krogu svoje družine, sorodnikov in prijateljev in da se iz nje ne dela prevelikega pompa. Najbolj žalostno pa se zdi to, da se veliko zelo ekstremno dragih porok z zelo velikim številom povabljencev, ki so potekale kot v filmu, konča kaj klavrno z ločitvijo že čez kratek čas.