Jutranje prebujanje ptičev in žleb

 

Naša hiša je pritlična in ker imamo spredaj nadstrešek je streha še nižja. Zraven nadstreška pa je spalnica. Prej nisem nikoli pomislila na žleb, sedaj pa večkrat, ker nas zjutraj pogosto prebudi ropot. Namreč ptiči letajo po žlebu in sliši se ropotanje. Jaz vam ne morem povedati, kako je to nadležno. Rekla sem že svojemu možu, naj kupi tako visoko lestev in naj gre pogledat žleb, slišati je bilo, kot da imajo dobesedno v žlebu gnezda.

To ni mogel biti samo en ptič, moralo jih je biti več. Moža ni toliko motilo, kot pa je mene, tako sem se odločila, da prosim svojega očeta, da mi pogleda v žleb, ker očitno mož ne bo. Oče mi je vedno pomagal, kadarkoli sem ga kaj prosila, tudi sedaj se je čudil, kako bi bili ptiči v žlebu in tudi njega je zanimalo, kaj se dogaja. Naslednji dan je pripeljal visoko lestev in pogledal žleb. Začel se je smejati. Nisem vedela, zakaj se smeje, potem pa mi je povedal, da imava v žlebu 3 gnezda z jajci. Tako se je nasmejal in dejal, da bo kmalu še bolj veselo, kot pa je bilo sedaj. 

Saj nisem vedela, kako naj odreagiram in kaj sploh narediti, saj ne moreš sedaj gnezda odstraniti, da pa boš vse kar pustil, pa tudi ne gre. Očitno jim je naš žleb všeč. Oče je predlagal, da naj se ptiči izvalijo in potem naj odstraniva gnezda. Jaz pa sem kar njega prosila, ker drugače se to ne bo naredilo in bodo čez nekaj časa gnezda spet polna jajc, žleb jim odgovarja, ker drugače bi imeli saj samo eno gnezdo, ne pa kar tri.

Po jutrih kmalu ni bilo slišati samo ropotanja, ampak tudi petja ptic. Vedno sem oboževala petje ptic, sedaj pa moram priznati da ne več, ker me to po jutrih moti in jih ne morem več poslušati, komaj čakam, da moj oče žleb očisti.