Kaj je dobro vedeti pred uporabo vratne opornice

Opornice za vrat postajajo cenovno vedno bolj dostopne. V nekaterih primerih jih lahko dobite tudi prek naročilnice zdravnika, ortopeda ali travmatologa. Mnogi ljudje, ki potrebujejo tovrstne pripomočke zaradi težav z vratno hrbtenico, pa premalo vedo o njihovi pravilni rabi. Pred uporabo vratne opornice se je dobro posvetovati z izbranim zdravnikom ali osebjem v specializiranih prodajalnah za medicinsko-tehnične pripomočke. Opornice lahko kupite tudi v lekarnah, kjer vam bo farmacevt pomagal pri pravilni izbiri ter vam odgovoril na vaša morebitna vprašanja v povezavi z njihovim nošenjem. Lahko pa se odločite tudi za nakup preko spleta. Poudariti velja, da se je pred nakupom treba zelo dobro seznaniti z različnimi tipi opornic in izbrati tako, ki bo ustrezala vaši dolžini vratu ter vrsti težav, ki jih imate.

Najbolje je, da vratno opornico kupite pri verificiranem trgovcu, ki vam bo opornico tudi zamenjal, če bo to potrebno. Ko ste izbrali ustrezen izdelek, je dobro vedeti, da se opornice za vrat nosijo le po nekaj ur dnevno. Predolga uporaba bi lahko imela nasprotni učinek. Bolečine v vratu bi se lahko še povečale. Le ob pravilni izbiri in uporabi vratne opornice skladno s pravili medicinske stroke lahko pričakujete izboljšanje stanja vaše vratne hrbtenice. Vsakdo, ki se je že srečal z bolečinami v vratu in občutkom napetosti vratnih mišic, začuti potrebo po opori vratne hrbtenice.

Takrat je pravi čas za namestitev vratne opornice. Pomembno se je zavedati, da je tudi pri težavah z vratno hrbtenico možno preprečiti poslabšanje stanja. Veliko ljudi je pripravljenih nekaj narediti za svojo hrbtenico in svoje zdravje šele takrat, ko začutijo težave. Strokovnjaki s področja zdravstva vedno bolj poudarjajo pomembnost zdravega življenjskega sloga, ki vključuje tudi skrb za primerno fizično aktivnost. Poleg aerobne vadbe kot so hoja, tek in kolesarjenje, je zelo priporočljivo tudi plavanje.