Manj poznani oreščki: makadamija

V tokratni rubriki o oreščkih bomo spoznali predstavnico teh sadežev, ki je relativno neznana. Večina ljudi, ki uživa oreščke, posega predvsem po orehih, arašidih, lešnikih. Morda se med njihovimi prsti kdaj znajdeta tudi pistacija ali brazilski oreščki. Kaj pa makadamija? Kaj pravzaprav je to?

Makadamiji z drugo besedo rečemo avstralski oreh. Gre za visoko drevo z zelo razvejano krošnjo, na kateri vsako leto zacvetijo beli in rožnati cvetovi. Plodovi drevesa makadamije so oreščki, ki so odličnega okusa in tudi zelo zdravi. Posebnost te rastline je, da doživi tudi stoletje. Nekoč so jo uporabljali predvsem v dekorativne namene, danes pa se njeni plodovi na široko uporabljajo v kulinariki. Iz njih izdelujejo tudi makadamijevo olje.

Kaj vemo o oreščkih tega drevesa? Makadamijini oreščki vsebujejo veliko enkratnenasičenih maščobnih kislin. Kar polovico njihove maščobne sestave predstavljajo maščobne kisline omega tri, ki so nujne za pravilno delovanje možganov in živčnega sistema, pa tudi za krepitev srca in ožilja ter imunske odpornosti. Ti oreščki so zelo priporočljivi tudi za noseče ženske, saj plod oskrbijo z vsemi snovmi, ki so nujne za dobro počutje matere ter razvoj možganov pri plodu. Te maščobe delujejo protivnetno, zato pomagajo bolnikom z artritisom ali luskavico. Nujne so za lepe in močne lase ter prožno kožo. Če nam jih primanjkuje, lahko zapademo v depresijo.

Ti oreščki se ponašajo tudi s kislinami omega sedem in devet. Polifenoli v makadamiji delujejo antioksidativno, zato nas ščitijo pred nevarnimi prostimi radikali, ki napadejo naše celice in pospešujejo staranje, prizadenejo naš imunski sistem in povečajo možnost, da zbolimo za katero od bolezni sodobnega časa, npr. za rakom ali aterosklerozo. Vsebujejo tudi ogromno beljakovin, vitaminov E ter vitaminov B-kompleksa, ki so nujni za to, da se dobro počutimo in da telesne funkcije pravilno delujejo. Poleg vsega naštetega je makadamije zelo bogata tudi z rudninskimi snovmi, na primer kalije, fosforjem, kalcijem in magnezijem.