Nekatere Grške jedi, ki jih morate poiskusiti, ko obiščete Grčijo

V grški kulinariki se uporabljajo olivno olje, sveža zelenjava, začimbe, siri. Če boste obiskali  Grčijo, so poleg čudovitih plač in zanimivih antičnih ostankov, prav grške jedi tiste, ki bodo zaznamovale vaše bivanje tam. Znamenite grške jedi, kot so musaka z jajčevci, grška solata, gyros, tzaziki, grški ražnjiči ne smejo manjkati na vaših krožnikih.

Grška solata je že nekako stereotipna hrana Grčije. Je osvežilna, iz sveže zelenjave, z odličnim feta sirom in začimbami je zelo dobra priloga ali pa glavna jed. Ko boste probali pravo grško solato boste ugotovili, da se ta, ki jo strežejo pri nas, ne more niti primerjati s pravo originalno grško solato.

Med tradicionalne grške jedi spada tudi tzatziki, ki  je sestavljen iz jogurta, sočnih kumar in veliko česna. Ta hrana je lahka in je odlična za osvežitev v vročih poletnih dneh. Je tudi zelo dobra priloga krompirju in jedem z žara.

Med znamenite grške jedi pa spada tudi hitra hrana, kot so giros, ki je podoben turškemu kebabu, soulvaki, ki je neke vrste meso na žaru v obliki ražnjičev in različne pite iz vlečenega testa, ki so pri nas znane kot burek.

Nekatere Grške jedi, ki jih morate poiskusiti, ko obiščete Grčijo

Še ena hrana, ki spada pod grške jedi, je morska hrana. Še posebej na otokih boste deležni sveže izbire rib, školjk, škampov in drugih morskih sadežev. Hobotnico, na primer, znajo pripraviti na sto in en način. Uporabijo različne kombinacije začimb in prilog, zato se splača poskusiti vsaj eno.

Sladice, ki so značilne grške jedi, pa so baklava, jogurt z medom in orehi ter sadje. Zanimivo je, da tiste pristne taverne, ki niso namenjene predvsem gostom sladice postrežejo brezplačno kot zahvalo gostu, da je kosil pri njih.

Za pijačo poleg grške jedi pa morate poskusiti njihovo lokalno pivo. Je tudi ceneje kot uvoženo. V Grčiji je kar nekaj tavern, kot so:

  • Taverna Veranta
  • Taverna Georgalakis
  • Taverna Ionio
  • Taverna Elena