Rent a car za začetnike

Ob najemu avtomobila prek rent a car agencije je dobro biti pozoren na nekatere stvari. To velja še posebej za tiste, ki ste se prvič odločili za najem avtomobila. Naj vas ne zanima le cena dnevnega najema vozila – dobro se prepričajte tudi o stanju, v katerem je vozilo. Preden se odločite za najem avta, skrbno preglejte stopnjo ohranjenosti vozila. Tu še posebej izstopa ohranjenost gum, ki so bistven element vožnje in s tem tudi njene varnosti. Kljub temu, da so vsa rent a car vozila že šla skozi tehnični pregled, imejte, ko se prvič odločate za najem, vseeno oči na pecljih.

Kaj pa cene? Vse je odvisno od časa najema, ki največkrat traja od enega do dveh tednov. Dnevna najemnina je praviloma višja pri krajši dobi najema. Povprečno boste za najem avtomobila, ki spada v nižji kakovostni razred, kot je npr. Ford focus, odšteli okrog štirideset evrov dnevno. Najem dražjega, npr. terenskega avtomobila, pa vas bo stal od petdeset evrov na dan naprej. Vozila z ročnim menjalnikom so praviloma cenejša od tistih, ki so opremljena z avtomatskim.

Ena izmed stvari, ki se jo zagotovo splača preveriti ob najemu vozila prek rent a car, je možnost cestne asistence. Preverite, če je avto opremljen z vinjeto ter koliko denarja boste morali dodati za najem dodatne opreme, kot je npr. GPS-naprava ali otroški sedež. Koliko vas bo stalo gorivo? Pozanimajte se. Nemalokrat skuša ponudnik rent a car storitev pritegniti stranko z atraktivno ceno dnevnega najema, nato pa obračuna najem dodatne opreme po zasoljeni ceni. Priporočljivo je preveriti, da vaša pogodba o najemu vozila zajema tudi določilo o zavarovanju v primeru prometne nesreče ali kraje. Če slednje ni zajeto v osnovni ceni najema, vam priporočamo doplačilo ustreznega zavarovanja. Na ta način boste prihranili marsikateri kasnejši siv las na vašem potovanju.