Vinilne plošče postajajo ponovni trend v svetu glasbe

Danes nazaj v »modo« prihajajo vinilne gramofonske plošče. Če se sprehodimo po katerih od glasbenih trgovin, ali pa po trgovinah z raznolikimi izdelki, lahko opazimo, da so v ospredju čedalje bolj vinilne gramofonske plošče. Lahko bi rekli tudi, da vinilne plošče »kradejo« prostor cd-jem. 

Ko kupimo vinilno ploščo, moramo imeti v lasti tudi gramofon. Samo vinilno ploščo položimo na gramofon, nakar pa na ploščo položimo iglo od gramofona, ta pa drsa po plošči, ter predvaja zvok zapisan na sami plošči. Ta zvok pa zaznava zaradi »reliefne« oblike plošče, ki je posebno zarezana. Zvok se nato predvaja skozi zvočnik gramofona, pri malo novejših gramofonih pa je mogoče tudi priklopiti kak svoj zvočnik, da tako ojačamo zvok. 

Vinilne plošče načeloma izdelujejo na dva načina. Najbolj praktičen je, da se vinil segreje, ter se tako rekoč plošča natisne, oziroma jo naredijo tako, da obliko plošče stisnejo na vroči vinil. Drugi način pa je, da ploščo izrežejo, kar pa traja nekoliko dlje, a so plošče bolj kvalitetne. Ta drugi način se po navadi splača, kadar imamo opravka z manjšim naročilom plošč. 

Veliko današnjih bendov, se odloča izdajati nove albume na vinilnih gramofonskih ploščah, ter tako vračajo nazaj trend, katerega so skozi čas nadomestili cd-ji. Na papirnat ovitek, se natisne ime ter sliko benda, da so plošče ob prodaji bolje razvrščene. Na sami plošči, pa lahko naredimo oziroma nalepimo tisk le na sredino plošče, saj ne smemo ovirati potek igle skozi vdolbine na vinilni plošči, saj bi to kvarilo zvok. 

Vinilne plošče moramo tudi zelo paziti, se saj zaradi svojega delovanja zelo hitro poškodujejo in oškodujejo zvok, ki se predvaja. 

Vinilne plošče postajajo ponovni trend v svetu glasbe